Wszyscy mienili się w tym dniu różnymi odcieniami koloru fioletowego, aby zjednoczyć się z osobami z Zespołem Retta – informuje Beata Opólko oligofrenopedagog.
Ten symboliczny czyn miał na celu uświadomienie wszystkim, że Milczące Anioły bo tak nazywane są osoby z Zespołem Retta zasługują na szacunek, wsparcie, możliwość realizacji swoich marzeń, pasji i dążeń.
Obchodząc ten dzień w naszej placówce chcemy pokazać, że Milczące Anioły mają prawo być traktowane jak „cud narodzin”. Mają prawo do naszej troski, do kolejnego jutra, aby każdy z nas potrafił znaleźć w nich cechy, którymi można się zachwycić.
Do „Kolorowej Szkoły” uczęszcza wspaniała uczennica Julia. Nasz Milczący Anioł codziennie pokonuje trudności, walczy z dolegliwościami a mimo to jest zawsze uśmiechnięta, aktywna i gotowa do poznawania świata. To ona codziennie pokazuje nam jak się przyjaźnić, dążyć do najmniejszego celu wytrwale, jak cieszyć się sukcesem i radzić sobie z porażką.
Dziękujemy wszystkim, którzy w tym niezwykłym, niebiańskim i „fioletowym” dniu wspierali osoby z Zespołem Retta.
Juleczko dziękujemy, że jesteś z nami – informuje Beata Opólko oligofrenopedagog.
fot. „Kolorowa Szkoła” Niepubliczna Szkoła Podstawowa w Ostrołęce