Data obchodów święta nie jest przypadkowa! Pierwszy dzień wiosny to początek nowego życia. Narodziny ludzi niezwykłych, oryginalnych.
Cyfra 21 oznacza zaburzenia w 21 parze chromosomów osób z Zespołem Downa – zamiast dwóch występują trzy chromosomy – informuje Mariola Ruszczyk oligofrenopedagog.
Tego dnia w całej Polsce organizowane są liczne akcje, uroczystości mające na celu promowanie wiedzy na temat Zespołu Downa, uświadamianiu społeczności o problemach
z jakim borykają się osoby z tą jednostką chorobową, a także pokazanie ich niepowtarzalności i szerokiej gamy talentów jakie posiadają!
Uczniowie oraz pracownicy „Kolorowej Szkoły” Niepublicznej Szkoły Podstawowej nie pozostali obojętni i również przyłączyli się do akcji!!! Wszyscy założyli kolorowe skarpetki nie do pary, które symbolizują niedostosowanie społeczne osób z Zespołem Downa, jak również ich barwne i kolorowe życie. W tym dniu wszyscy byliśmy tacy sami!
Podopieczni, chcąc uwiecznić swoją działalność, wykonali prace plastyczne –ozdabiali, malowali, stemplowali różne skarpetki – które ozdobiły gazetkę na szkolnym korytarzu – informuje Mariola Ruszczyk oligofrenopedagog.
Pamiętajmy, że osoby z Zespołem Downa to wartościowi ludzie, którzy mają ogromny zasób uczuć i niesamowitą chęć poznawania świata. Nie uprzedzajmy się, nie bądźmy stereotypowi!
Nie tylko wygląd ma znaczenie.
Dajmy im szansę!